Wat is een website?

Een website, ook soms als web site geschreven, of simpelweg site, is een verzameling van gerelateerde web paginas die tekst, afbeeldingen, videos of ander digitaal materiaal bevatten. Een website wordt gehost op minstens één webserver die bereikbaar is via een netwerk zoals het internet of een private local area network door een internet adres, ook wel de Uniform Resource Locator of URL. Alle publieke websites samen vormen het Wereld Wijde Web (World Wide Web of WWW of Internet).

Een web pagina is een document, typisch geschreven in simpele tekst, afgewisseld met opmaak instructies in Hypertext Markup Lanuage of HTML. Een webpagina kan elementen van andere websites bevatten door gebruik van de juiste opmaak instructies.

Website URLWeb pagina's zijn toegankelijk en worden getransporteerd door het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), dat optioneel encryptie kan gebruiken (HTTP secure of HTTPS) om bescherming en geheimhouding aan te bieden voor de gebruiker van de web pagina inhoud. De toepassing van de gebruiker, meestal een web browser, toont de pagina inhoud zoals opgegeven door de HTML instructies.

De pagina's van een website kunnen meestal worden bezocht door middel van een simpele Uniform Resource Locator (URL) ofwel de homepagina. De URL's van de pagina's organiseren ze in een hiërarchie, maar links tussen pagina's tonen de structuur van de website en leiden de bezoeker door de website.

Sommige websites vereisen dat u zich inschrijft om sommige of alle pagina's te bekijken. Enkele voorbeelden van zogenoemde subscription websites zijn vele zakelijke websites, stukken van nieuws websites, websites van wetenschappelijke tijdschriften, gaming websites, file-sharing websites, message boards, web-gebaseerde email, sociale netwerk sites, websites die real-time beursinformatie aanbieden, en websites die verschillende andere diensten aanbieden (bijvoorbeeld sites die het opslaan of delen van bestanden aanbieden, enzovoort).

Geschiedenis van het internet

Het Wereld Wijde Web (WWW) werd opgericht in 1990 door CERN fysicus Tim Berners-Lee. Op 30 April 1003 kondigde CERN aan dat het Wereld Wijde Web gratis door iedereen gebruikt kon worden. Vóór de introductie van HTML en HTTP werden andere protocols zoals het file transfer protocol en het gopher protocol gebruikt om individuele bestanden op te halen van een server. Deze protocols hebben een simpele folderstructuur waardoor de gebruiker kan navigeren en kan kiezen welke bestanden hij wil downloaden. Documenten werden meestal aangeboden als simpele text bestanden (plain text) zonder opmaak, of werden gecodeerd in tekstverwerker-formaten.

Heeft uw bedrijf een website nodig?

Vraag een offerte en breng de bal aan het rollen

Top

Meer Leesvoer