Hoe lang duurt het om op de eerste pagina van de Google zoekresultaten te geraken?

Op de eerste pagina van de Google zoekresultaten geraken is belangrijk als je meer bezoekers op je website wil. Hoe lang duurt het om gerangschikt te geraken op de eerste pagina? Er zijn vier factoren die een invloed hebben op dat proces.

1. Vertrouwen: oude websites hebben een voordeel

Het duurt een tijdje voordat Google nieuwe websites toont in de zoekresultaten. Ook al kan je je website voordragen of "submitten" bij Google, Google zal je website enkel opnemen wanneer andere websites linken naar de jouwe.
Je moet Google's vertrouwen winnen voordat jouw website een standvastige hoge rangschikking zal krijgen. Een nieuwe website kan een redelijke rangschikking behalen voor minder competitieve zoektermen, maar het duurt gemiddeld 6 maanden om voldoende vertrouwen te hebben opgebouwd dat nodig is voor een hoge rangschikking voor de keywords waar meer competitie voor is.

2. Optimalisatie: maak het Google makkelijk om je pagina te lezen en begrijpen

Zorg er voor dat het zo makkelijk mogelijk is voor zoekmachines om je web pagina's te indexeren. Verzeker je ervan dat het robots.txt bestand geen fouten bevat waardoor Google wordt geblokkeerd en je pagina's niet kan indexeren. Zorg voor een duidelijke navigatie (zeker niet in JavaScript of Flash) zodat de Google zoekrobot makkelijk van pagina naar pagina kan springen. Frames zijn helemaal uit den boze.
Hoe makkelijker de zoekmachines je pagina's kunnen ontleden, des te waarschijnlijker het is dat je web pagina's worden geïndexeerd en opgenomen in de rangschikking.

Optimaliseer de inhoud van je pagina's om er zeker van te zijn dat ze worden gevonden voor de juiste keywords of zoektermen.

3. Zoektermen en competitie: ga de competitie niet aan met bv. Amazon

De zoektermen waarop je mikt zijn een zeer belangrijke factor. Hoe meer competitie er is voor een bepaalde zoekterm, hoe langer je zal moeten wachten en hoe meer backlinks (verwijzingen of links van andere website) je nodig zal hebben om hoog te scoren.

Als de websites in de top 10 voor jouw zoekterm allemaal duizenden backlinks en honderden of duizenden pagina's hebben, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat jouw website de top 10 zal halen als hij maar 12 backlinks en 20 pagina's heeft.

Begin met gerichte zoektermen met meerdere woorden en evolueer dan naar de meer competitieve keywords wanneer jouw website stevig wat content en binnenkomende links (backlinks) heeft.

4. Backlinks of binnenkomende links: hoe beter de links, des te sneller je website zal worden opgenomen

Een website die veel backlinks heeft zal sneller worden opgemerkt door Google. Dit is logisch. De Google zoekrobot schuimt het internet af naar nieuwe of veranderde pagina's en springt daarbij van link naar link en van website naar website. Als hij in zijn zoektocht dus veel links tegenkomt naar jouw website, dan zal hij terecht denken dat jouw website een goede referentie is en hem hoger gaan rangschikken.
Als jouw website slechts enkele backlinks heeft, dan zal hij dus geen hoge rangschikking bekomen voor competitieve zoektermen, omdat hij niet wordt aanzien als een goede referentie.
Een hoge rangschikking vraagt wat tijd. Je moet je webpagina's optimaliseren en je moet goede binnenkomende links zien te krijgen. Zonder deze 2 factoren is het onmogelijk om een hoge rangschikking te krijgen bij Google.

Het aantal backlinks is een zeer belangrijke factor. Als je pagina's zijn geoptimaliseerd maar zonder links, dan moet je eraan werken om meer links te krijgen en langer wachten. Als je website veel binnenkomende links heeft, dan zal je snel een hoge rangschikking krijgen als je je pagina's optimaliseert.

U wil uw website snel in de Google zoekresultaten?

Neem contact op voor meer informatie

Top

Meer Leesvoer