Basis zoekmachine optimalisatie of SEO

Zoekmachine optimalisatie of SEO (Search Engine Optimization) is het optimaliseren van een website om een hoge rangschikking bij de zoekmachines te bekomen voor een bepaalde zoekterm of zoekwoord. Wat betekent dit nu concreet?

Wanneer je naar Google gaat en zoekt naar een bepaald onderwerp, dan verwacht je websites te vinden die relevant zijn voor dat onderwerp.

Als je zoekt naar appels dan verwacht je sites te vinden over die rode blinkende vruchten, of heel misschien over computers. Hoe weet Google waar hij moet zoeken naar deze sites? Zoekmachines gebruiken spiders (computer programma's die het internet afschuimen) die zoeken naar pagina's die relevant zijn voor de zoekterm die je hebt ingegeven. In feite is dit reeds op voorhand gedaan, zodat Google je resultaten sneller kan weergeven en niet bij elke zoekopdracht het internet moet gaan afzoeken naar relevante pagina's.

Deze pagina's zijn "geïndexeerd". De bedoeling van elke website bouwer moet zijn om pagina's zo op te bouwen zodat de zoekmachines deze snel en correct kunnen indexeren. Op die manier maak je de zoekmachine blij omdat ze relevante pagina's kunnen aanbieden aan hun "klant", de zoeker. De zoeker is blij omdat hij gevonden heeft wat hij zocht. U, als website eigenaar, bent blij omdat de zoekmachine een bezoeker naar uw website heeft doorgestuurd, die ook nog eens op zoek is naar wat uw site aan te bieden heeft.

Het komt allemaal neer op één woord: relevantie.

Zoekmachine optimalisatie heeft niet langer te maken met de zoekmachine "wijsmaken" dat uw site relevant is, een techniek die in het verleden succesvol was. Als u enige kennis heeft van de veranderingen die de zoekmachines de laatste tijd hebben doorgevoerd, dan heeft u vast verhalen gehoord over websites die de ene dag hoog gerangschikt waren en de volgende dag volledig uit de rangschikking verdwenen waren. Deze sites gebruikten meestal valse technieken en werden hierop uiteindelijk afgerekend.

Als uw site echt relevant is en aanbiedt wat "verwacht wordt", dan heeft u een grote kans om een goede rangschikking te bekomen.

Zoekmachine optimalisatie is meer dan alleen een paar meta tags creëren en uw site aanmelden bij enkele zoekmachines. In feite gaat SEO verder dan de definitie waarmee dit artikel begint. Er zijn verschillende strategiën die momenteel meer kans geven om hoger gerangschikt te worden in de zoekmachine resultaten pagina's (SERPS - Search Engine Result Pages). Behalve geöptimaliseerde pagina's met relevante woorden en definities, spelen ook externe factoren een grote rol. Soms zijn deze factoren zelfs de meest belangrijke.

Factoren die een belangrijke rol spelen in de rangschikking van uw site zijn: binnenkomen links en de rangschikking van de site die deze links bevatten, opname door relevante directories en uiteraard de kwaliteit van de inhoud van uw eigen site.

Er is geen ontkomen meer aan: Zoekmachine optimalisatie is onmisbaar voor een succesvolle site.

Webbits kan uw website optimaliseren voor een hoge Google rangschikking.

Neem contact op voor meer informatie

Top

Meer Leesvoer